A huminsavak értékes ásványianyag- és nyomelem-összetevőinek köszönhetően hatékony segítséget nyújhatnak szervezetünk tápanyagbevitelének növelésében, ezáltal immunrendszerünk védelmében, szervezetünk általános erősítésében és a különféle betegségek megelőzésében.
A Huminiqum étrend-kiegészítők rendkívül kiváló antioxidáns hatással rendelkeznek. Az antioxidánsok kulcsfontosságú szerepet töltenek be egészségünk megőrzésében: megkötik a szervezetünkben keletkező káros hatású szabadgyököket, melyek rongálják a sejteket és a genetikai állományt, fokozzák az öregedési folyamatokat és számos betegség kialakulásának (például szív- és érrendszeri betegségek) kockázatához is hozzájárulnak. A huminsavak ezen kívül jelentős vírusölő hatással is rendelkeznek.
Lúgosító hatása miatt hozzájárulhat szervezetünk védekezőképességének javításához: ideális táplálékkiegészítő betegség utáni lábadozáshoz, a szellemi és fizikai teljesítmény fokozásához, fogyasztásával továbbá hozzájárulhatunk a megfelelő mennyiségű ásványi anyag biztosításához.
Fizikai és kémiai szerkezetüknek köszönhetően a huminsavak szinte minden vegyülettel képesek kölcsönhatásba lépni, s hozzájárulnak a szervezetünkbe került mérgező anyagok hatástalanításához és kiürítéséhez.
Az antioxidánsok mellett az enzimek és vitaminok is igen fontos szerepet töltenek be egészségünk fenntartásában: energiává és biokémiai építőanyagokká alakítják át a felvett táplálékot. A Huminiqum szirup és kapszulában található huminsavak növelik az enzimaktivitást, míg a fulvosavak fokozzák a vitaminok és enzimek biológiai hatékonyságát.
Értékes hatóanyagai révén a Huminiqum étrend-kiegészítők elősegíthetik a szervezet optimális ásványianyag-felvételét azáltal, hogy a túlsúlyban lévő ásványi anyagok felvételét gátolják, míg a kisebb mennyiségben jelenlévő anyagok felvételét fokozzák.
A modern táplálkozási szokások egyik hátránya a sav-bázis egyensúly felborulása és a szervezet elsavasodása. Az elsavasodás többek között csonritkuláshoz, asztma vagy reuma kialakulásához, hajhulláshoz, elhízáshoz és narancsbőrhöz vezethet. Szervezetünk az elsavasodással szemben a savak ásványi anyagokkal való semlegesítése és a keletkezett sók elraktározása által védekezik, melynek köszönhetően csökken a szervezetünk által felhasználható mikroelemek szintje. A huminsavak ezért tápanyagbevitelünk növelésével hozzájárulhatnak a sav-bázisegyensúly helyreállításához.
Míg a huminsavak az ásványi anyagokat szervezetünkben jól felhasználható, szerves vegyületekké (kelát forma) alakítják, a toxikus nehézfémekkel oldhatatlan kötést hoznak létre, s kiürítik szervezetünkből.